giovedì 28 gennaio 2016

Carnevale Civitonico




Oggi vorrei raccontare a voi di questo che mi piace di più agli Italiani - atteggiamento molto positivo, crazy della vita. Loro sanno molto bene che cosa è divertente nella vita.
Loro mi hanno imparato questa cosa, perché all’inizio non era tanto facile, sempre mi hanno detto che devo rilassarmi, lasciare perdere, che sono troppo seria.
Voi sicuramente conoscete il carnevale a Venezia, a Viareggio, ma io vorrei dire due parole di un incredibile carnevale dove le persone si mascherano non per gli altri, non per  vendere dei biglietti, ma si divertono per loro. E riescono ad influenzare gli altri. Per capire che è un carnevale abbastanza serio faccio vedere le foto dell’ anno scorso, questo che si vede è più meno la metà di tutta  questa gente che si è mascherata.

* * * * * * * * * * *

Opowiem Wam o tym co najbardziej lubię u Włochów - to pozytywne, crazy nastawienie do życia. O tak, oni wiedzą jak czerpać z życia to co najlepsze. Nauczyli mnie tego, bo na początku różowo nie było, zawsze mi mówili żebym wyluzowała, że jestem za poważna.
Znacie karnawał w Wenecji, w Viareggio, ale ja opowiem Wam o niesamowitym karnawale, gdzie ludzie się bawią nie dla innych, dla dużej ilości sprzedanych biletów - bawią się tylko dla siebie. I potrafią tym zarażać innych ! Żeby oddać rozmiar tej imprezy pokażę Wam zdjęcia - to co widać to połowa tego co było.







La dimensione dell’ evento ma anche creatività è enorme.
Da questa domenica si comincia la prima sfilata che si inizia dalle 14.30 fino intorno  alle 21.00. Tutto il programma potete vedere qui.

* * * * * * * * * * *

Rozmach tej imprezy oraz kreatywność jest ogromna.
W przyszłą niedzielę pierwszy pochód, który rozpoczyna się od 14.30 a kończy około  21.00. Cały program znajdziecie tutaj :



Ma il carnevale è già in corso, in Italia tutto gira intorno al cibo, senza mangiare non si può. Uno dei miei piatti preferiti che si trova in zona sono frittelloni - la passatella sulla base di uova, acqua e farina, fritti molto sottili con formaggio pecorino romano. Buoni ! La ricetta trovate qui sotto, Queste della foto ha fatto una mia amica che è molto brava a farle fine, fine (per capire mamme delle mie amiche da un uovo riescono fare 8-9 frittelloni). Sono molto curiosa a vedere la sfilata di quest’anno, che vestiti e che carri preparano. 

Frittelloni :

  • farina 300 g
  • uova 6
  • acqua 1 l
  • sale
  • olio 6 cucchiai

Sbattere le uova in una terrina, aggiungere il sale, olio e l’acqua, aggiungere gradualmente la farina sino ad ottenere un impasto cremoso. Posare la padella su fuoco un ungerla con il lardo, a padella ben calda versare l’impasto sino a formare un sottile strato, a questo punto attendere qualche secondo e girare il frittellone. Prendere un frittellone cospargerlo con un abbondante strato di pecorino romano e arrotolarlo delicatamente. Per gustare i frittelloni si consiglia di accompagnarli con un buon bicchiere di vino rosso.

Tanti saluti

* * * * * * * * * * *

Ale karnawał już trwa a we Włoszech bez jedzenia nie da rady. Jednym z karnawałowych przysmaków są frittelloni - ciasto na bazie wody, jajek i mąki, bardzo cienko usmażone i posypane serem pecorino romano. Pycha ! Przepis podaję poniżej. Te tutaj zrobiła mi przyjaciółka, trzeba poćwiczyć bo muszą być naprawdę bardzo cienkie (dla porównania mamy moich koleżanek z jednego jajka potrafią zrobić 8-9 naleśników).
Bardzo jestem ciekawa co w tym roku wymyślą, jakie stroje , jakie platformy reprezentacyjne grup.

Frittelloni :

  • mąka 300 g
  • jajka 6 szt
  • woda 1 l
  • sól
  • oliwa 6 łyżek

Wbić jajka do miseczki, dodać sól oliwę i wodę, dodawać powoli mąkę aż do uzyskania kremowej konsystencji. Rozgrzać patelnię posmarowaną skórką słoniny, rozlać masę aby uzyskać bardzo cieniutki naleśnik, po paru sekundach obrócić. Gotowe frittellone mocno posypać startym serem pecorino romano, delikatnie zwinąć w rulonik. Do degustacji frittelloni poleca się podawanie razem z kieliszkiem czerwonego wina. 

Pozdrawiam







10 commenti:

  1. W te ponure, dziwne aktualnie dni ( trochę deszczu, trochę śniegu) przydałaby się w Polsce taka impreza. Rozruszała by towarzystwo i nastrój, bo to oczekiwanie na wiosnę strasznie się dłuży.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. U nas też jest zimno jak słońce zajdzie, wysoka wilgotność powietrza sprawia że zimno cię przeszywa. Ja w tej sukieneczce wytrzymałam ale tylko temu że cały czas idziesz i tańczysz.

      Elimina
  2. Nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam udanej zabawy :))Szkoda ,że u nas nic takiego nie jest organizowane:)
    Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziękuje, w tym roku będę tylko obserwatorem choć czasami w ostatniej chwili przyjdzie impuls i ....... Szkoda że w Polsce tego nie ma, to fakt! Pozdrawiam

      Elimina
  3. Karnawał we Włoszech! Marzenie... W Pl jest teraz mega depresyjnie :(

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Brak słońca mnie dobija :))))) ściskam

      Elimina
  4. Zazdroszczę! Uczestniczyć w takim wydarzeniu - marzenie. Tym bardziej, że u mnie szaro, ponuro i mokro - brr.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Pochód w danym dniu może być odwołany gdy pada, zdarzało sie , i wtedy prezydent miasta wyznacza dzień zastępczy ( a to oznacza dzień wolny od pracy, takie rzeczy dzieją sie tylko we Włoszech).

      Elimina
  5. Kochana pakuję walizkę i zaraz wsiadam w samolot :)))))) Zawsze podziwiałam takie parady, klimat, to musi być wspaniałe wydarzenie. Zazdroszczę!! Baw się dobrze :)
    U mnie wreszcie dzisiaj słońce, aż chce się żyć :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Zapowiadają na niedzielę deszcz:((((((( dużą masz tę walizkę? Bo pakujesz się i pakujesz i dojechać nie możesz;) ściskam mocno!

      Elimina

Restyling del Blog